Start / Voor je begint ...

Terug | Omhoog

Redeneerschema's maken

Bij de oefeningen in deze tutorials word je soms gevraagd om een redeneerschema te maken.  Bovendien wil je mogelijk zelf redeneerschema’s kunnen maken voor jezelf – voor studie, werk of uit persoonlijke interesse.  Hoe maak je nu eigenlijk een redeneerschema?

Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Met de hand. Je kunt altijd met potlood en liniaal op papier je eigen schema’s tekenen.  Om het makkelijker te maken kun je een plastic sjabloon gebruiken met vierkanten, rechthoeken, rechte lijnen, pijlen enz.. Eenvoudige schema’s kan je met de hand snel tekenen.  Maar voor gecompliceerdere schema’s is dat vaak niet praktisch, met name als er iets moet worden veranderd.  (En er moet altijd wel iets worden veranderd!)   
     
  2. Algemene software.  Je kunt algemene software gebruiken die voorzien is van teken- of schemafuncties, bijvoorbeeld PowerPoint, Visio, Inspiration of ConceptDraw.  In vergelijking met de twee andere manieren werkt dat echter beperkend.  Om te beginnen worden in redeneerschema’s bepaalde structuren gebruikt die niet gemakkelijk na te maken zullen zijn – tenzij je een zeer geavanceerd programma gebruikt, zoals Visio.  Ten tweede moet je bij algemene software precies weten wat je wilt, en ook dan is zelfs het maken van een relatief eenvoudig schema een tijdrovende aangelegenheid.   
     
  3. Speciale software voor redeneerschema’s.  Het beste is om software te gebruiken die speciaal is ontworpen voor het maken van redeneerschema’s.   Momenteel beschikbare pakketten zijn onder andere Athena, Araucaria en Rationale. Met gespecialiseerde software kun je snel en gemakkelijk professioneel uitziende redeneerschema’s maken en bewerken. Daarnaast biedt dergelijke software een solide raamwerk, doordat deze uitsluitend kan worden gebruikt om redeneerschema’s te maken. Met algemene software beschikt de gebruiker weliswaar over meer flexibiliteit, maar de kans op fouten is ook groter. Zoals bij de meeste taken levert het juiste gereedschap de snelste en beste resultaten op.

Rationale™

Vrijwel alle schema’s in deze tutorials zijn gemaakt met het softwarepakket Rationale (hoewel veel ervan later zijn bewerkt met een grafisch programma).  Rationale is software waarmee redeneerschema’s voor algemeen gebruik kunnen worden gemaakt.

Rationale is verkrijgbaar via www.Critical Thinking Skills BV.com. Onderwijsinstellingen kunnen tegen sterk gereduceerde kosten Rationale als onderdeel van een methodiek ter ontwikkeling van kritische denkvaardigheden aan studenten ter beschikking stellen. Een Nederlandstaige versie van Rationale is, samen met deze Tutorials, Oefeningen en ander onderwijsmateriaal door de Stichting Kritisch Denken voor het Nederlandstalge gebied beschikbaar gemaakt.

Zie www.kritischdenken.nl

Redeneerschema’s afdrukken

Redeneringen kunnen erg complex zijn en redeneerschema’s erg groot.  Eenvoudige schema’s passen meestal wel op een A4’tje, zeker als ze ‘liggend’ worden afgedrukt. 

Complexere schema’s nemen echter meer ruimte in.  Een printer die op A3-formaat kan afdrukken, kan dan goed van pas komen.  Schema’s die zelfs dan nog te groot zijn, kunnen over meerdere pagina’s worden uitgespreid, die je vervolgens met de hand aan elkaar plakt, en anders zijn er altijd nog gespecialiseerde drukkers. 

Begrippenlijst | Inhoud

Terug | Omhoog

Copyright © Critical Thinking Skills BV/Kritisch Denken 2011

  30-jan-2011