Start / Voor je begint ...

Omhoog | Volgende

Wat zijn redeneerschema's?

 

Kort gezegd is een redeneerschema een afbeelding van een redenering.  Het is een grafische weergave van de structuur van een redenering of discussie. 

Redeneerschema’s bestaan meestal uit vakken en pijltjes, ongeveer zoals een stroomdiagram. Redeneerschema’s behoren tot de bredere categorie van ‘gedachtenschema’s’, waartoe ook conceptdiagrammen en ‘mind maps’ behoren.  Kenmerkend voor redeneerschema’s is dat ze uitsluitend betrekking hebben op de structuur van een redenering of discussie en alleen daarvoor kunnen worden gebruikt. 

Redeneerschema’s zijn gebaseerd op het werk van Charles Wigmore, die aan het begin van de vorige eeuw schema’s maakte van complexe juridische redeneringen.  Klik op afbeelding voor grotere versie.

Redeneerschema volgens Wigmore.
In 1958 publiceerde de filosoof Stephen Toulmin The Uses of Argument, waarin een eenvoudige manier werd gepresenteerd om schema’s te maken van redeneringen.  Dit werk heeft veel invloed gehad.
Redeneerschema volgens Toulmin.
In de jaren negentig werd, dankzij de personal computer en grafische software, steeds vaker gebruik gemaakt van redeneerschema’s.  Een van de meest prominente figuren op dit gebied is Robert Horn, die redeneerschema’s heeft gemaakt van zeer complexe debatten.
Redeneerschema volgens Horn.
De meest recente ontwikkeling is het ontstaan van goede, speciale software voor het maken van redeneerschema’s. Een voorbeeld daarvan is Rationale. 
Redeneerschema volgens Rationale.

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt duidelijk dat er veel verschillende soorten redeneerschema’s zijn.  Wat deze met elkaar gemeen hebben is dat bewijsrelaties (dat wil zeggen, de manier waarop bepaalde dingen andere dingen bewijzen of tegenspreken) grafisch worden weergegeven.

Redeneerschema’s vormen een aanvulling op iemands begrip.  Door gebruik te maken van grafische technieken worden de hersens in staat gesteld om complexe redeneringen beter te verwerken.

Meer informatie over redeneerschema’s

Onderstaande koppelingen verwijzen naar meer informatie over redeneerschema’s.  Deze informatie is echter niet noodzakelijk voor de tutorials.
Begrippenlijst | Inhoud

Omhoog | Volgende

Copyright © Critical Thinking Skills BV/Kritisch Denken 2011

  30-jan-2011