Start / Tutorial 4

Terug | Omhoog | Volgende

4.4 Repliek

Op vergelijkbare wijze zijn er ook bezwaren tegen redenen. Dergelijke bezwaren noemen we repliek.

 

 
Toelichting

Voorbeeld:

Veel mensen die geloven dat de maanlandingen in scène zijn gezet beweren dat er kunstlicht is gebruikt bij het nemen van de Apollo-foto’s, op basis van het feit dat de astronauten soms fel verlicht lijken op momenten waarop ze naar verwachting in de schaduw zouden staan.  Licht dat door het maanoppervlak wordt weerspiegeld is echter sterk genoeg om een astronaut in een wit ruimtepak te verlichten. [gebaseerd op 5.2.3]



De repliek levert het bewijs dat de reden geen goed bewijs is voor de hoofdstelling - in dit geval omdat de premisse verworpen zou moeten worden.

Er zijn twee soorten repliek. De eerste soort bewijst dat een van de beweringen in de redenering niet waar is. De tweede soort bewijst dat bepaalde beweringen, ook als deze waar zouden zijn, geen bewijs leveren voor de bijbehorende stelling.

Met andere woorden, repliek levert bewijs tegen een van de premissen of tegen het verband tussen de premissen en de daarbij behorende stelling. We zullen hier veel uitgebreider op terugkomen in Tutorial 5.

 
Nieuwe begrippen

Een repliek is een bezwaar tegen een reden. Een repliek levert bewijs dat een reden geen goede reden is, dat wil zeggen, geen goed bewijs levert dat de stelling waar is.

Begrippenlijst | Inhoud

Terug | Omhoog | Volgende

Copyright © Critical Thinking Skills BV/KritischDenken.nl